Γαστροσκόπηση - Γαστρεντερολογος Ανατολικη Θεσσαλονικη - Ζουριδάκης Κωνσταντίνος

Γαστροσκόπηση Θεσσαλονίκη

Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι μια διαδικασία στην οποία ένας εξειδικευμένος ιατρός χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο – έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα – για να δει άμεσα το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, δηλαδή να δει συνολικά την άνω γαστρεντερική οδό. Η διαδικασία εκτελείται από ένα γαστρεντερολόγο,  αφού λάβετε ελαφριά καταστολή (μέθη) για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Γαστροσκόπηση, πως αλλιώς ονομάζεται;

Η γαστροσκόπηση ονομάζεται διαφορετικά και ως δωδεκαδακτυλοσκόπηση, οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση ή ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού.

Γαστροσκόπηση- πώς γίνεται

Για να γίνει η εξέταση, ένα γαστροσκόπιο θα περάσει από το στόμα μέχρι το στομάχι σας. Το γαστροσκόπιο είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας ο οποίος έχει πάχος μόλις 1 εκ, με ένα δυνατό φως στην άκρη του. Μέσα από την άμεση εικόνα που παρέχει η κάμερα του ενδοσκοπίου δίνεται η δυνατότητα στο γαστρεντερολόγο να δει σε μεγέθυνση και με λεπτομέρεια το εσωτερικό του στομάχου. Αν χρειαστεί  μπορεί ταυτόχρονα να λάβει βιοψίες (μικρά κομμάτια ιστού) για να αναλυθούν κάτω από το μικροσκόπιο. Τα μικρά αυτά κομμάτια παίρνονται ανώδυνα, μέσω του ενδοσκοπίου, με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής λαβίδας βιοψίας.

Γαστροσκόπηση – προετοιμασία

Η συζήτηση με το γιατρό είναι απαραίτητη πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης. Θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του το ιατρικό σας ιστορικό, εάν έχετε κάποια αλλεργία και εάν λαμβάνετε κάποια φάρμακα, ιδίως εάν αυτά είναι φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη, αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.  Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει ποια φάρμακα θα πρέπει να διακοπούν πριν την εξέταση και πότε.

Την ημέρα της εξέτασης το στομάχι σας θα πρέπει να είναι τελείως άδειο για να μπορέσει ο ενδοσκόπος να το δει με κάθε λεπτομέρεια. Για να επιτευχθεί αυτό δεν θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση.

Πονάει η γαστροσκόπηση;

Όχι. Η γαστροσκόπηση θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένες δομές υγείας και με ασφαλή χορήγηση ήπιας καταστολής (μέθης) να είναι μια πολύ εύκολη και αξιοπρεπής διαδικασία.

 

Γαστροσκόπηση, γιατί γίνεται;

Ο γαστρεντερολόγος χρησιμοποιεί την ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού για να διαγνώσει και να θεραπεύσει συμπτώματα και καταστάσεις που επηρεάζουν τον οισοφάγο, το στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου ή αλλιώς το δωδεκαδάκτυλο.

Συνεπώς. η γαστροσκόπηση θα βοηθήσει στην εύρεση της αιτίας κάποιων ανεξήγητων συμπτωμάτων, όπως:

Καούρα

Αναιμία

Ναυτία και έμετος

Πόνος

Δυσπεψία

Προβλήματα κατάποσης

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση πολλών διαφορετικών ασθενειών, όπως:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πεπτικό έλκος

Καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου

Γαστρίτιδα

Οισοφαγίτιδα

Προκαρκινικές βλάβες όπως ο οισοφάγος Barrett

Κοιλιοκάκη

Στένωση του οισοφάγου

Η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού μπορεί να ελέγξει για τυχόν βλάβες μετά από κατάποση βλαπτικών χημικών ουσιών.

Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να πάρει βιοψίες με τη χρήση μίας λαβίδας, η οποία μεταφέρεται στο στόμαχο μέσω του ενδοσκοπίου, για να έχει ένα μικρό κομμάτι ιστού για έλεγχο.

Μπορεί η γαστροσκόπηση να θεραπεύσει;

Η γαστροσκόπηση εκτός από διαγνωστική εξέταση μπορεί να είναι και μια θεραπευτική διαδικασία (θεραπευτική γαστροσκόπηση).

Χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει καταστάσεις όπως αιμορραγία από έλκος, οισοφαγικούς κιρσούς, αγγειοδυσπλασίες, για την αφαίρεση αντικειμένων που μπορεί να σταμάτησαν στον οισοφάγο (ξένο σώμα οισοφάγου, βλωμός), να διαστείλει ή να ανοίξει στενώσεις του οισοφάγου με ένα μικρό μπαλόνι, να αφαιρέσει πολύποδες.

Επίσης, χρησιμοποιείται για τοποθέτηση σωλήνα γαστροστομίας, και τη σίτιση μέσω αυτού.

Γαστροσκόπηση, πόσο διαρκεί;

Η γαστροσκόπηση διαρκεί συνήθως 10-15 λεπτά. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό ώστε ο γαστρεντερολόγος να δει το σύνολο του ανωτέρου πεπτικού και εφόσον χρειάζεται να λάβει βιοψίες. Αν προβεί σε κάποια επεμβατική πράξη (π.χ πολυποδεκτομή στομάχου) τότε η διάρκεια της εξέτασης ενδέχεται να αυξηθεί.

Γαστροσκόπηση, μετά την εξέταση.

Μετά το τέλος της γαστροσκόπησης ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 30 λεπτά στο χώρο του εργαστηρίου για να περάσει η επίδραση της καταστολής. Σε λίγες περιπτώσεις το χρονικό διάστημα ενδέχεται να αυξηθεί. Ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί κανονικά μετά από 1-2 ώρες, εκτός αν ενημερωθεί διαφορετικά από το γιατρό του. Ο φάρυγγάς μπορεί να είναι λίγο ερεθισμένος για το υπόλοιπο της ημέρας και επίσης μπορεί να αισθάνεστε το στομάχι «φουσκωμένο», διότι έχει παραμείνει μικρή ποσότητα αέρα μέσα σε αυτό. Όλα τα παραπάνω ενοχλήματα είναι αναμενόμενα, θα περάσουν μόνα τους και δεν χρειάζονται κάποια αγωγή.

Θα ήταν ιδανικό να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό, ή να επιστρέψετε στο σπίτι σας με ταξί, καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την εξέταση. Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ την ημέρα της εξέτασης.

Γαστροσκόπηση, παρενέργειες.

Οι παρενέργειες από τη διαγνωστική γαστροσκόπηση είναι ελάχιστες. Περιλαμβάνει τη δυσφορία από τη διάταση του στομάχου λόγω του αέρα που βάζει ο ενδοσκόπος για τον καλύτερο και λεπτομερέστερο έλεγχο του βλεννογόνου, καθώς και έναν ήπιο ερεθισμό του φάρυγγα.

Σημαντικότερες παρενέργειες αφορούν κυρίως άτομα με συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοαναπνευστικά, ηπατικά και νεφρολογικά νοσήματα και αφορούν τις υπάρχουσες παθήσεις. Γενικώς η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

 

Γαστροσκόπηση, πότε αντενδείκνυται.

Η γαστροσκόπηση αντενδείκνυται όταν ο ασθενής δεν συμφωνεί-συναινεί με την όλη διαδικασία, όταν υπάρχει πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου και όταν υπάρχει σοβαρή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη, συνιστάται όμως να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γ. Λαμπράκη 207
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

TOP Call Now Button