Γαστροστομία - Γαστρεντερολογος Ανατολικη Θεσσαλονικη - Ζουριδάκης Κωνσταντίνος

Γαστροστομία Θεσσαλονίκη

Τι είναι η γαστροστομία και συγκεκριμένα ο σωλήνας γαστροστομίας;

Για τη γαστροστομία χρησιμοποιείται ένας μαλακός, πλαστικός σωλήνας που εισέρχεται στο στομάχι. Μετά από επιτυχή τοποθέτηση, η μια άκρη του βρίσκεται στην κοιλότητα του στομάχου και η άλλη στο κοιλιακό τοίχωμα ψηλά και συνήθως λίγο αριστερά. Όλες οι μορφές υγρών (εντερικές φόρμουλες, υγρά και φάρμακα σε υγρή ή διαλυμένη μορφή), μπορούν να χορηγηθούν μέσω του σωλήνα γαστροστομίας εάν δεν μπορείτε να φάτε ή να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει κάποιος αέρα και υγρά από το στομάχι.

Πώς μπορώ να βάλω έναν σωλήνα γαστροστομίας;

Ο συνηθέστερος και ασφαλέστερος τρόπος τοποθέτησης σωλήνα γαστροστομίας είναι με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου. Χρησιμοποιείται ένα εργαλείο που ονομάζεται ενδοσκόπιο (γαστροσκόπιο), το οποίο έχει προσαρμοσμένη μια μικρή κάμερα με φως σε ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα. Μπαίνει από το στόμα όπως σε μια γαστροσκόπηση και μέσω του οισοφάγου καταλήγει στο στομάχι. Το φως της κάμερας βοηθάει το γαστρεντερολόγο να βρει το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσει το σωλήνα της γαστροστομίας. Ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα και θα βάλει τον σωλήνα σε ένα άνοιγμα που θα επικοινωνεί με το στομάχι. Αυτό ονομάζεται στομία. Ένα μικρό κομβίο εφαρμόζεται στην άκρη του σωλήνα γαστροστομίας, μέσα στο στομάχι σας και ταυτόχρονα τοποθετείται ένας μικρός δίσκος στο κοιλιακό τοίχωμα για να το κρατήσει στη θέση του.

Η γαστροστομία πρέπει να γίνεται σε οργανωμένες δομές υγείας και με τη χορήγηση ήπιας καταστολής (μέθης) να είναι μια ασφαλής, ανώδυνη και αξιοπρεπής διαδικασία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοποθέτηση ενός σωλήνα γαστροστομίας;

 • Βλάβη ή αιμορραγία του οισοφάγου ή του στομάχου κατά τη διέλευση και τοποθέτηση του σωλήνα γαστροστομίας.
 • Λοίμωξη στους πνεύμονες, από υγρά του στομάχου που επιστρέφουν λόγω αναγωγών μέσω του οισοφάγου στους πνεύμονες (πνευμονία από εισρόφηση).
 • Πόνος γύρω από το σημείο τοποθέτησης της γαστροστομίας.
 • Μόλυνση του σημείου τοποθέτησης της γαστροστομίας.
 • Η άκρη του σωλήνα γαστροστομίας να βρεθεί εκτός θέσης.
 • Ο σωλήνας γαστροστομίας να μπλοκαριστεί, να σπάσει και να έχει διαρροή.
 • Το στομάχι μπορεί να μην αδειάζει στο έντερο.
 • Ένα ανώμαλο άνοιγμα ιστού, που ονομάζεται συρίγγιο, μπορεί να σχηματιστεί ανάμεσα στο δέρμα και το στομάχι ή το έντερο.

Στην ενδοσκοπική τοποθέτηση της γαστροστομίας οι άμεσες και σοβαρές επιπλοκές δεν ξεπερνούν το 0,5-1% (περιτονίτιδα, αιμορραγία)

Οι απώτερες όμως επιπλοκές είναι πιο πιθανό να συμβούν, σε ποσοστό της τάξης 10-30% και αφορούν τη μόλυνση του σημείου της γαστροστομίας, την απόφραξη του σωλήνα, τη διαρροή από το στόμιο της γαστροστομίας και την αλλαγή της θέσης της άκρης του σωλήνα.

Πονάει η τοποθέτηση ενός σωλήνα γαστροστομίας?

Θα σας δοθούν φάρμακα σε ενδοφλέβια μορφή για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε (ήπια καταστολή – μέθη). Αυτά θα σας κάνουν πιθανότατα να κοιμηθείτε. Άρα το πλέον πιθανόν είναι να μην αισθανθείτε πόνο ή να θυμάστε καν τη γαστροστομία.

Μπορεί να πονάτε στο σημείο του σωλήνα μετά τη διαδικασία. Μιλήσετε με το γιατρό σας για να πάρετε κάποιο ήπιο παυσίπονο.

Προετοιμασία τοποθέτησης σωλήνα γαστροστομίας.

Φάρμακα:

Τα φάρμακά σας μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν ή να αλλάξουν πριν τοποθετηθεί ο σωλήνας γαστροστομίας. Είναι σημαντική η έγκαιρη συζήτηση με τον γαστρεντερολόγο καθώς κάποια φάρμακα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον 5 ημέρες πριν τη διαδικασία. Ενημερώστε ιδιαίτερα αν λαμβάνεται φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη, αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. (βαρφαρίνη, κλοπιδογρέλη, υδροχλωρική τικλοπιδίνη, αναγρελίδη, πρασουγρέλη, rivaroxaban, dabigatran).

Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσεις εάν είστε αλλεργικός σε οποιοδήποτε φάρμακο.

Μια ημέρα πριν από τη γαστροστομία

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά (όσο σας επιτρέπουν τα άλλα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχετε).

Μη λάβετε τροφή ή υγρά μετά τα μεσάνυχτα τη νύχτα πριν από τη διαδικασία. Ενας γενικός κανόνας είναι να είστε νηστικός για 8 ώρες πριν τη διαδικασία.

Ημέρα της διαδικασίας

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ερωτήσεις σας έχουν απαντηθεί.

 

Μετά τη διαδικασία

Ο ασθενής θα μεταφερθεί σε αίθουσα ανάνηψης μέχρι να ξυπνήσει εντελώς ή να είναι ιατρικά έτοιμος να μεταφερθεί στο σπίτι του (ή στο κρεβάτι νοσηλείας του).

Είναι φυσιολογικό να έχει πονόλαιμο για δύο έως τρεις ημέρες μετά την εξέταση.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου μετά την τοποθέτηση σωλήνα γαστροστομίας;

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

 • Το δέρμα γύρω από το σωλήνα είναι κόκκινο, ζεστό, πονάει στην αφή ή βγάζει πράσινο-κίτρινο υγρό.
 • Διαπιστώσετε πυρετό.
 • Ο σωλήνας εφαρμόζει σφιχτά γύρω από το δέρμα.
 • Πληγώνεται το δέρμα γύρω από το σωλήνα.
 • Το δέρμα αναπτύσσεται πάνω από το σωλήνα.
 • Η στομία (το άνοιγμα στο δέρμα) μεγαλώνει σε μέγεθος.
 • Υπάρχει διαρροή υγρών από το σωλήνα γαστροστομίας.
 • Ο σωλήνας γαστροστομίας μπλοκάρει ή σπάσει.
 • Έχετε ναυτία ή έμετο.
 • Έχετε δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.
 • Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία.

Πώς φροντίζω ένα σωλήνα γαστροστομίας (περιποίηση γαστροστομίας);

Το δέρμα θα χρειασθεί περίπου τέσσερις εβδομάδες για να θεραπευθεί γύρω από το σωλήνα.

Καθαρίστε το δέρμα γύρω από τη γαστροστομία σας κάθε μέρα, ή και περισσότερο εάν είναι βρώμικο, με ήπιο σαπούνι και νερό. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε απαλά οποιοδήποτε υγρό, βλέννα ή κρούστα στο δέρμα ή το σωλήνα. Περιστρέφετε το σωλήνα γαστροστομίας καθημερινά (ξεκινώντας 3-5 ημέρες μετά την εισαγωγή). Μη βάζετε γάζες κάτω από το δίσκο της γαστροστομίας εκτός και εάν σας δοθεί σχετική οδηγία. Μόλις σταματήσει να τρέχει αίμα από την τοποθέτηση (συνήθως την πρώτη ημέρα) δεν υπάρχει ανάγκη για γάζες στην περιοχή.

Το σημείο εισαγωγής του σωλήνα γαστροστομίας είναι φυσιολογικό να είναι κόκκινο, να δημιουργείται κρούστα και να βγαίνει λίγο υγρό την πρώτη εβδομάδα μετά την τοποθέτηση και μερικές φορές ακόμη και περισσότερο.

Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές, σκόνες ή σπρέι γύρω από το σωλήνα, εκτός αν σας δοθεί σχετική οδηγία.

Μην τραβάτε τον σωλήνα. Μπορεί να βγει.

Κλείστε το σωλήνα και κολλήστε τον στο κοιλιακό τοίχωμα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Μπορώ να κάνω μπάνιο με το σωλήνα γαστροστομίας;

Ναι, μπορείτε να κάνετε κανονικά μπάνιο, συνήθως 4-5 ημέρες μετά την τοποθέτηση. Βεβαιωθείτε απλώς ότι είναι κλειστό το πώμα σίτισης πριν μπείτε στη μπανιέρα.

Τι μπορώ να βάλω σε έναν σωλήνα PEG (γαστροστομίας);

Υγρά. Όλες οι μορφές υγρών (εντερικές φόρμουλες, υγρά και φάρμακα σε υγρή ή διαλυμένη μορφή), μπορούν να χορηγηθούν μέσω του σωλήνα γαστροστομίας. Μην βάζετε ολόκληρα χάπια. Επίσης αλεσμένη τροφή σε ημίρρευστη μορφή. Ξεπλύνετε το σωλήνα με 20ml νερό της βρύσης μετά από κάθε χρήση.

Η τροφή θα δίνεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσω της γαστροστομίας;

Μπορείτε να δώσετε τροφή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται σύμφωνα με τους χρόνους των κανονικών γευμάτων.

Πώς θα δώσω φάρμακα μέσω σωλήνα γαστροστομίας;

Μπορείτε να δώσετε φάρμακα σε υγρή μορφή ή διαλυμένα σε νερό. Ποτέ μην αναμειγνύετε φάρμακα. Πάντοτε ξεπλύνετε τον σωλήνα με λίγο νερό μεταξύ κάθε φαρμάκου, καθώς και μετά την χορήγηση του τελευταίου φαρμάκου.

Έχει γεύση κάποιος που σιτίζεται μέσω συστήματος γαστροστομίας;

Η γεύση είναι μια αίσθηση της γλώσσας, άρα δεν θα έχετε γεύση των τροφών που δίνονται μέσω του σωλήνα γαστροστομίας.

Τι γίνεται αν βγει ο σωλήνας γαστροστομίας;

Μην πανικοβληθείτε εάν βγει ο σωλήνας. Βάλτε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα πάνω από το άνοιγμα διότι μπορεί να βγαίνουν υγρά από το στομάχι σας και επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας για να βάλετε ένα καινούριο σωλήνα. Το άνοιγμα της γαστροστομίας μπορεί να κλείσει γρήγορα (εντός 24 ωρών), γι ‘αυτό επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν.

 

Μπορεί να εμφανισθεί διαρροή από το σωλήνα γαστροστομίας;

Μπορεί να τρέξει λίγο υγρό. Καθαρίστε και στεγνώστε το δέρμα γύρω από το σωλήνα, έτσι ώστε να μην ερεθιστεί. Βάλτε γάζες για να διατηρήσετε το δέρμα στεγνό και να προστατέψετε τα ρούχα σας. Αν το υγρό που τρέχει είναι πολύ σε ποσότητα, μπορεί να χρειασθεί αντικατάσταση του σωλήνα ή κάτι άλλο. Επικοινωνήστε άμεσα με το γαστρεντερολόγο σας.

Πόσο φαίνεται ένας σωλήνας γαστροστομίας;

Ένας σωλήνας γαστροστομίας είναι μικρός και κρύβεται από τα ρούχα σας. Οι άνθρωποι θα ξέρουν εάν έχετε έναν τέτοια σωλήνα, μόνο εάν τους το δείξετε.

Ο σωλήνας γαστροστομίας είναι μόνιμος ή μπορεί να αφαιρεθεί;

Ο σωλήνας μπορεί να αφαιρεθεί και εφόσον το επιτρέπει η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τότε θα αρχίσει να ξανασιτίζεται κανονικά από το στόμα.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γ. Λαμπράκη 207
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

TOP Call Now Button