Αφαίρεση Πολυπόδων - Γαστρεντερολογος Ανατολικη Θεσσαλονικη - Ζουριδάκης Κωνσταντίνος

Αφαίρεση Πολυπόδων Θεσσαλονίκη

Ενδοσκοπική Αφαίρεση Πολυπόδων – Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Τι είναι η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή ή ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων;

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή εκτελείται από το γαστρεντερολόγο κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης (σε πολύποδα στομάχου) ή της κολονοσκόπησης (σε πολύποδα παχέος εντέρου) και αναφέρεται στην αφαίρεση αυτών των βλαβών με τη χρήση των ενδοσκοπίων και κατάλληλων εργαλείων που διέρχονται μέσω αυτών.

Τι εργαλεία χρησιμοποιούνται;

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι ειδικοί καθετήρες που σχηματίζουν ένα βρόχο στην άκρη τους, οποίος μπορεί να έχει διάφορα σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες της πολυποδεκτομής. Οι βρόχοι είναι μεταλλικοί και με κατάλληλους χειρισμούς περιβροχίζουν τον πολύποδα στη βάση του. Οι πολύποδες τελικά κόβονται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται από το μεταλλικό έλασμα των βρόχων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει μια πολυποδεκτομή;

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το έντερο να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο και καθαρό (ή ο στόμαχος να είναι άδειος), να μην υπάρχουν προβλήματα πηκτικότητας του αίματος, να μην λαμβάνονται κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που θα σας πει ο ενδοσκόπος, να μην υπάρχουν οι τυπικές αντενδείξεις μιας ενδοσκόπησης και ο ασθενής να έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους και να έχει συναινέσει.

Πολυποδεκτομή – μετά την επεμβατική πράξη.

Μετά το τέλος της κολονοσκόπησης ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 30 λεπτά στο χώρο του εργαστηρίου. Μπορεί να αισθάνεται «φουσκωμένη» την κοιλιά του, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό λόγω του αέρα που έχει εμφυσήσει, μέσω του ενδοσκοπίου, ο γαστρεντερολόγος στο παχύ έντερο για να δει λεπτομερώς το βλεννογόνο και να έχει την καλύτερη εικόνα του πολύποδα. Ο αέρας αυτός σιγά-σιγά θα αποβληθεί και θα νιώσετε γρήγορα άνετα και πάλι.

Πονάει η πολυποδεκτομή;

Όχι. Ο βλεννογόνος του πεπτικού συστήματος δεν έχει νευρικές απολήξεις, οπότε η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή δεν πονάει καθόλου. Όσον αφορά την ενδοσκοπική πράξη, θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένες δομές υγείας και με ασφαλή χορήγηση ήπιας καταστολής (μέθης) να είναι μια πολύ εύκολη, ανώδυνη και αξιοπρεπής διαδικασία.

Πότε μαθαίνω το αποτέλεσμα της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής;

Το αποτέλεσμα της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής θα σας ανακοινωθεί αμέσως μετά το πέρας της επεμβατικής πράξης. Ο πολύποδας που κόπηκε συλλέγεται με τη βοήθεια του βρόχου ή άλλων εργαλείων και αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Το αποτέλεσμα από το εργαστήριο θα είναι έτοιμο σε μερικές ημέρες.

Πολυποδεκτομή – πιθανές επιπλοκές.

Η πολυποδεκτομή είναι γενικά ασφαλής διαδικασία.

Υπάρχει περίπτωση, όμως, να εμφανισθούν ορισμένες επιπλοκές:

1) Αιμορραγία (1,5-3,0%)

Η αιμορραγία μπορεί να ελεγχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης με την τοποθέτηση μεταλλικών clips. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να μεταφερθεί στο χειρουργείο.

2) Διάτρηση (<1%), να δημιουργηθεί δηλαδή μια τρύπα στο έντερο.

Σε περίπτωση διάτρησης συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Συνεπώς, την ημέρα της πολυποδεκτομής υπάρχει το ενδεχόμενο νοσηλείας.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γ. Λαμπράκη 207
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

TOP
Call Now Button