Ηπατίτιδα

Τι είναι η Ηπατίτιδα;

Η Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος. Μπορεί να είναι προσωρινή (οξεία) ή χρόνια ανάλογα με το εάν διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο από έξι μήνες. Η οξεία Ηπατίτιδα μπορεί μερικές φορές να ιαθεί μόνη της (χωρίς θεραπεία), σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατίτιδα ή σπάνια να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Με την πάροδο του χρόνου η χρόνια μορφή μπορεί να προχωρήσει σε κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Ποια είναι τα αίτια της Ηπατίτιδας;

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν Ηπατίτιδα είναι πολλές και ποικίλλουν: Τα πιο κοινά αίτια της Ηπατίτιδας παγκοσμίως είναι οι ιοί. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη κατάχρηση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, τοξίνες, άλλες λοιμώξεις (παρασιτικές, από μύκητες κά), αυτοάνοσες ασθένειες και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Οι περισσότεροι, πάντως, έχουμε συνδέσει την πάθηση αυτή με τους ιούς της Ηπατίτιδας A, B, C, D (δ) και E, αφού η πλειονότητα των κρουσμάτων οφείλεται σε αυτούς και ιδίως στους 3 πρώτους.

Τι συμπτώματα έχει η Ηπατίτιδα;

Εάν κάποιος πάσχει από χρόνια Ηπατίτιδα Β, C ή D, ίσως να μην έχει συμπτώματα στην αρχή. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι η βλάβη να είναι σημαντική και να έχει επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της Οξείας Ηπατίτιδας εμφανίζονται γρήγορα. Περιλαμβάνουν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω: -συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πυρετός, κόπωση, αδυναμία, διάρροια) -σκούρα ούρα -ωχρότητα -κοιλιακό πόνο -απώλεια της όρεξης -ανεξήγητη απώλεια βάρους -κίτρινο δέρμα και μάτια (ίκτερος) -διόγκωση της κοιλιάς (ασκίτης) Η χρόνια Ηπατίτιδα αναπτύσσεται αργά, έτσι ώστε τα συμπτώματα να είναι πάρα πολύ ήπια για να παρατηρήσετε.

Τι είναι η Ηπατίτιδα Α;

Ο ιός της Ηπατίτιδας Α (HAV) υπάρχει στα κόπρανα μολυσμένων ατόμων και μεταδίδεται συχνότερα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής. Η λοίμωξη είναι σε πολλές περιπτώσεις ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να ξεπερνούν αυτόματα την ίωση (χωρίς θεραπεία), χωρίς πολλές φορές καν να την αντιληφθούν και να παραμένουν άνοσοι από νέα λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV) εφόρου ζωής. Ωστόσο, μία λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας Α μπορεί επίσης να είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιοχές του κόσμου με κακές συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό. Η Ηπατίτιδα Α έχει μόνο οξεία και όχι χρόνια μορφή. Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι διαθέσιμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Ο ιός της Ηπατίτιδας Β (HBV) μεταδίδεται με έκθεση σε μολυσμένο αίμα, σπέρμα και άλλα σωματικά υγρά. Ο HBV μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες μητέρες σε βρέφη κατά τη στιγμή της γέννησης ή από μέλος της οικογένειας σε βρέφος στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η μετάδοση μπορεί επίσης να συμβεί με μεταγγίσεις αίματος και προϊόντων αίματος που έχουν μολυνθεί με HBV, μολυσμένα εργαλεία κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών και με τη κοινή χρήση σύριγγας από τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Ο HBV ενέχει επίσης κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τυχαίο τραυματισμό με βελόνα κατά τη φροντίδα ασθενών με ηπατίτιδα Β. Η Ηπατίτιδα Β έχει τόσο οξεία όσο και χρόνια μορφή, ενώ υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την πρόληψη της μετάδοσής της.

Τι είναι η Ηπατίτιδα C;

Ο ιός της Ηπατίτιδας C (HCV) μεταδίδεται ως επί το πλείστων μέσω της έκθεσης σε μολυσματικό αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με μεταγγίσεις αίματος και προϊόντων αίματος που έχουν μολυνθεί από HCV, μολυσμένα εργαλεία κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών και με τη κοινή χρήση σύριγγας από τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Η σεξουαλική μετάδοση είναι επίσης δυνατή, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνή. Η Ηπατίτιδα C έχει τόσο οξεία, όσο και χρόνια μορφή, ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μετάδοσής της.

Τι είναι η Ηπατίτιδα D;

Οι λοιμώξεις από τον ιό της Ηπατίτιδας D (HDV) εμφανίζονται μόνο σε εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό της Ηπατίτιδας Β (HBV). Η διπλή μόλυνση του HDV και του HBV μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή ασθένεια, με χειρότερη έκβαση. Τα εμβόλια της Ηπατίτιδας Β παρέχουν προστασία τόσο από τη μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας Β όσο και από τον ιό της Ηπατίτιδας Δ. Τί είναι η ηπατίτιδα Ε; Ο ιός της Ηπατίτιδας Ε (HEV) μεταδίδεται ως επί το πλείστων μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής. Ο HEV είναι μια κοινή αιτία εμφάνισης Ηπατίτιδας σε αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντική αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα τα περιστατικά μόλυνσης από την Ηπατίτιδα Ε είναι σπάνια, αλλά υπάρχουν. Έχουν αναπτυχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό της Ηπατίτιδας Ε, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.

Πώς μεταδίδεται μια ιογενής ηπατίτιδα;

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τις Ηπατίτιδες Α και Ε μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού που μεταφέρουν τον ιό. Η Ηπατίτιδες Β, C και D (Δ) μεταδίδονται με τους εξής τρόπους:

  • Κάνοντας σεξ με ένα μολυσματικό άτομο.
  • Με κοινή χρήση σύριγγας με μολυσματικά άτομα (σε ενδοφλέβιους χρήστες ναρκωτικών ουσιών).
  • Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το μολυσμένο αίμα (ακόμη και μέσω αντικειμένων που φέρουν έστω και μικρή ποσότητα αίματος, όπως νυχοκόπτες, οδοντογλυφίδες, πετσέτες, ξυραφάκια κτλ).
  • Με τραυματισμό από βελόνα που έχει χρησιμοποιηθεί από μολυσματικό άτομο (κυρίως σε επαγγελματίες υγείας).
  • Ερχόμενοι σε επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου.
  • Κατά τη διάρκεια της γέννας από τη μητέρα στο νεογέννητο παιδί.

Μια μολυσματική μητέρα έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσει την Ηπατίτιδα Β στο παιδί της κατά τη διάρκεια της γέννας ή αμέσως μετά. Γι` αυτό όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για ηπατίτιδα Β κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντός 12 ωρών από τη γέννηση, τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με Ηπατίτιδα Β πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία με εμβόλιο και έτοιμα αντισώματα κατά της Ηπατίτιδας Β. Αυτό θα εμποδίσει τη μετάδοση της Ηπατίτιδας Β από τη μητέρα στο μωρό, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα προϊόντα αίματος εξετάζονται επί του παρόντος για τις Ηπατίτιδα Β και C, οπότε δεν είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με Ηπατίτιδα από τη λήψη τους (μετάγγιση αίματος ή προϊόντων αυτού). Ωστόσο, οι μεταγγίσεις αίματος ή οι μεταμοσχεύσεις οργάνων πριν από το 1992 ενδέχεται να μην είχαν ελεγχθεί για Ηπατίτιδα. Εάν λάβατε αίμα ή προϊόντα αυτού πριν από το 1992, πρέπει να ελεγχθείτε για τις συγκεκριμένες Ηπατίτιδες.

Τρόποι πρόληψης μόλυνσης από ιογενείς Ηπατίτιδες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από ιογενή Ηπατίτιδα:

  • Χρήση των διαθέσιμων εμβολίων (για τις Ηπατίτιδες Α και Β). Είναι το σημαντικότερο μέτρο από όλα, όσον αφορά τις αναφερόμενες ηπατίτιδες. Ο εμβολιασμός από την ηπατίτιδα Β προστατεύει επίσης και από την ηπατίτιδα Δ.
  • Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Μην έρθετε σε άμεση επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά που γνωρίζεται ότι είναι μολυσματικά ή είναι άγνωστης προέλευσης, χωρίς να πάρετε προφυλάξεις (γάντια μιας χρήσης).
  • Μην μοιράζεστε βελόνες εάν παίρνεται ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα προσωπικά αντικείμενα ενός μολυσμένου ατόμου.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες αποστείρωσης και ασφάλειας των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για να κάνετε τατουάζ ή piercing.
  • Πάρτε προφυλάξεις όταν ταξιδεύετε σε περιοχές του κόσμου με κακή υγιεινή. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α και Β.
  • Λάβετε επίσης προληπτικά μέτρα εάν εργάζεστε σε χώρους όπως νοσοκομεία, άσυλα, γηροκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ή εστιατόρια όπου υπάρχει εκτεταμένη επαφή με άλλους ανθρώπους και κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με κάποια από τις αναφερόμενες ασθένειες. Συγκεκριμένα, φορέστε γάντια, απορρίψτε τις βελόνες άμεσα και προσεκτικά στα αντίστοιχα δοχεία απόρριψης αιχμηρών αντικειμένων και απολυμάνετε προσεκτικά τις επιφάνειες εργασίας σας.

Εμβόλια για την ηπατίτιδα

Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις Ηπατίτιδες Α και Β, τα οποία ανήκουν στο βασικό εμβολιασμό και κατ’ επέκταση διενεργούνται πλέον υποχρεωτικά στην παιδική ηλικία. Το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α υπάρχει από το 1995, αλλά μπήκε στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού το 2007, συνεπώς κανένας ενήλικας σήμερα δεν το έχει κάνει, εκτός αν βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου οπότε συνήθως το έκανε μετά την παιδική ηλικία. Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος αντισωμάτων για πιθανή υποκλινική μόλυνση κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει 2 δόσεις στους μήνες 0 και 6, ενώ δεν συστήνεται έλεγχος των αντισωμάτων έκτοτε, καθώς η κάλυψη θεωρείται ότι προσεγγίζει το 100%. Το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Β υπάρχει από το 1982, αλλά μπήκε στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού το 1998. Τα άτομα που έλαβαν το βασικό εμβολιασμό πριν από αυτή την ημερομηνία, πρέπει να εμβολιασθούν, ιδίως αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, εργαζόμενοι σε κάθε είδους ίδρυμα, νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς, οροθετικοί στον ιό HIV, άτομα σε στενή επαφή με φορείς του ιού, άτομα με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους και ταξιδιώτες σε χώρες υψηλής ενδημικότητας). Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος για ύπαρξη νόσου ή αντισωμάτων. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει 3 δόσεις σε διαστήματα 0,1,6 μηνών. Σε αντίθεση με τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α, συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων στους 3-6 μήνες διότι το ποσοστό κάλυψης προσεγγίζει, αλλά δεν ξεπερνά το 95%.

Πώς γίνεται η διάγνωση τις ιογενούς Ηπατίτιδας;

Υπάρχουν διαθέσιμες αιματολογικές εξετάσεις που θα δείξουν αν πάσχετε από ιογενή Ηπατίτιδα. Ο σύντροφός μου έχει ηπατίτιδα.

Πώς το χειρίζομαι;

Όπως προαναφέρθηκε, ανάλογα με το ποια Ηπατίτιδα έχει, υπάρχει και ο αντίστοιχος τρόπος μετάδοσης και συνεπώς πρόληψης.

Θεραπεύεται η Ηπατίτιδα;

Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Α, εκτός από την προσεκτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας. Η Ηπατίτιδα Β, όταν είναι χρόνια, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή που την αντιμετωπίζει με επιτυχία. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της χρόνιας Ηπατίτιδας Β είναι το entecavir και το tenofovir. Για την Ηπατίτιδα C, χρησιμοποιούμε χρησιμοποιούνται τα νεότερα φάρμακα σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά τα φάρμακα είναι καλά ανεκτά και οδηγούν σε ποσοστό θεραπείας που υπερβαίνει το 95%.

Ηπατίτιδα C και νέες θεραπείες

Οι νέες θεραπείες για την Ηπατίτιδα C παρουσιάστηκαν το 2011, με την έγκριση των φαρμάκων boceprevir και telaprevir, τα οποία αποτέλεσαν την πρώτη γενιά των παραγόντων που δρούσαν άμεσα και ανασταλτικά στην παραγωγή μιας δομικής πρωτεΐνης, απαραίτητης για την επιβίωση του ιού. Τα φάρμακα αυτά, όμως, είχαν πολλές και σημαντικές παρενέργειες, ενώ είχαν χρήση μόνο σε συγκεκριμένο γονότυπο. Ήταν όμως η αρχή των παραγόντων που δρούσαν κατευθείαν έναντι του ιού. Έκτοτε ανακαλύφθηκαν διάφορα ανασταλτικά μόρια, έναντι διαφορετικών (δομικών και μη) πρωτεϊνών, τα οποία χορηγήθηκαν σε συνδυασμούς και εκτόξευσαν την αποτελεσματικότητα στη θεραπεία άνω του 95%, σε όλους τους γονοτύπους, με μικρό χρόνο διάρκειας θεραπείας και με ελάχιστες παρενέργειες. Οι συνδυασμοί που χρησιμοποιούνται στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων , σήμερα είναι οι: sofosbuvir/ledipasvir, sofosbuvir/velpatasvir , glecaprevir/pibrentasvir και grazoprevir/elbasvir. Σήμερα ένας ασθενής με χρόνια Ηπατίτιδα C μπορεί να απαλλαγεί από τον ιό απλά παίρνοντας ένα έως τρία χάπια ημερησίως, στο σπίτι, για λίγες μόνο εβδομάδες, με ελάχιστες παρενέργειες και χωρίς την ανάγκη χρήσης ενέσεων (ιντερφερόνη) όπως παλιά. Ηπατίτιδα και θεραπεία με βότανα. Η χρήση βοτάνων και φυσικών θεραπειών είναι διαδεδομένη και γίνεται ακόμη πιο ευρέως γνωστή μέσω του διαδικτύου. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μεγάλη και αξιόπιστη επιστημονικά έρευνα για τη χρήση των βοτάνων και των παραγώγων τους και την αξία τους στην αντιμετώπισης των ηπατιτίδων. Καλό θα ήταν να θυμόμαστε συνεπώς, ότι παρά τις αναφορές και τις διακηρύξεις διαφόρων πηγών στο διαδίκτυο ότι υπάρχει φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, ότι ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε φυσική ή με βάση τα βότανα διαθέσιμη θεραπεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «όλα περνούν από το συκώτι» και οτιδήποτε θεωρείται «φυσικό» δεν είναι απαραίτητα και αβλαβές. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος ( ο οποίος είναι καταγεγραμμένος στη διεθνή βιβλιογραφία) να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το ήπαρ μας και στο τέλος να του προκαλέσουμε ζημιά. Αν καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ, είστε παχύσαρκοι ή έχετε άλλες δυνητικά ανθυγιεινές συνήθειες, μην περιμένετε τα βότανα να αντισταθμίσουν τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές. Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής θα προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη από τα βότανα και τα συμπληρώματα. Όσον αφορά τις ηπατίτιδες μιλήστε με τον ηπατολόγο σας για να σας προσφέρει τις εγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γ. Λαμπράκη 207
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

Online Φόρμα Ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για επίσκεψη στο ιατρείο.

*Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.

Θεσσαλονικη - Ανατολικη Θεσσαλονικη
Τουμπα, Κωνσταντινοπολιτικα, Πυλαια

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γ. Λαμπράκη 207
(είσοδος Τσιαπάνου 36-38)
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Δείτε στο Google Maps

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

TOP
Call Now Button