Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ);

Όπως λέει και η λέξη, είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο, ο οποίος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Οδηγίες για Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.

Κατεβάστε το αρχείο

Τι συμπτώματα έχει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όσοι πάσχουν από παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αισθάνονται συνήθως:

-Καούρα, δηλαδή κάψιμο ψηλά στο στομάχι που ανεβαίνει πίσω από το στήθος ή φτάνει και μέχρι το λαιμό.

-Ξινίλα, δηλαδή ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω.

-Αναγωγή, δηλαδή γύρισμα φαγητού από το στομάχι προς το στόμα που όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί αίσθημα πνιγμού.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Μερικές φορές εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου.

Κάψιμο στο στήθος ή ξινίλα μπορεί βέβαια να έχουμε όλοι μας μερικές φορές, συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα ή κατανάλωση αρκετών αλκοολούχων ποτών. Όταν όμως τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, τότε η διάγνωση της παλινδρόμησης είναι πολύ πιθανή και τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Εκτός από το κάψιμο στο στήθος και την ξινίλα, έχει άλλα συμπτώματα η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος;

Μπορεί όσοι πάσχουν από παλινδρόμηση να έχουν σοβαρότερα ή άλλα περίεργα συμπτώματα; Η απάντηση είναι ναι! Εκτός από κάψιμο στο στήθος, τις ξινίλες και τις αναγωγές, όσοι πάσχουν από ΓΟΠΝ μπορεί επίσης να έχουν:

-πόνο στο στήθος που δεν οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, η οποία πρέπει πάντοτε να αποκλείεται άμεσα από καρδιολόγο.

-χρόνιο βήχα και βραχνάδα.

-κρίσεις έντονου ξηρού βήχα και δυσκολίας στην αναπνοή (βρογχικό άσθμα) που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία που δίνουν οι πνευμονολόγοι.

-τερηδόνα

Σοβαρότερα συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως “συμπτώματα αυξημένου κινδύνου”, κατά κανόνα δείχνουν σοβαρότερη μορφή νόσου και επιβάλουν άμεση ιατρική εκτίμηση είναι:

-έμετοι με ή χωρίς αίμα

-δυσκολία στη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι (δυσφαγία)

-απώλεια βάρους

-αναιμία

Πόσο συχνή είναι η ΓΟΠΝ (παλινδρόμηση);

H παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Σε Ελληνική μελέτη (2002) βρέθηκε ότι καούρες και ξινίλες έχουν περισσότεροι από έναν στους τρεις ενήλικες Έλληνες και πολλοί από αυτούς έχουν τυπική παλινδρόμηση. Η πιθανότητα να αναπτύξουμε γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο αυξάνει όσο μεγαλώνει η ηλικία μας και γι’ αυτό η συχνότητά της είναι πολύ υψηλή μετά τα 40-45 χρόνια. Παρόλα αυτά, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα της παλινδρόμησης είναι υπαρκτό ακόμη και σε παιδιά.

Τι προκαλεί τη ΓΟΠΝ (παλινδρόμηση);

Είναι άγνωστο. Συνήθως υπάρχει μια διαταραχή της λειτουργίας του σφιγκτήρα (της βαλβίδας) που βρίσκεται στο όριο οισοφάγου – στομάχου και φυσιολογικά επιτρέπει τη δίοδο τροφής ή υγρών μόνον από τον οισοφάγο προς το στομάχι και εμποδίζει την παλινδρόμηση από το στομάχι στον οισοφάγο. Επιπλέον, υπάρχουν και καταστάσεις που προδιαθέτουν για παλινδρόμηση, όπως η διαφραγματοκήλη, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, άλλες ασθένειες, διάφορες τροφές και διάφορα φάρμακα.

Στη παλινδρόμηση, τα καυστικά υγρά του στομάχου (περιέχουν ένα ισχυρό οξύ, το υδροχλωρικό) ερεθίζουν το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου με αποτέλεσμα κάψιμο, ξινίλα ή τα άλλα συμπτώματα της ασθένειας. Εκτός από τα ενοχλήματα, η παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή και μερικές φορές πληγές (εξελκώσεις) που χαρακτηρίζονται σαν “οισοφαγίτιδα”. Ευτυχώς, οισοφαγίτιδα δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς με παλινδρόμηση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άγχος

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να συνδέουν θετικά το άγχος, με την αύξηση του οξέος στο στομάχι, ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το άγχος αυξάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως η καούρα και ο πόνος.

Πιστεύεται ότι το άγχος:

Α) κάνει τον ασθενή πιο ευαίσθητο στον πόνο και στα άλλα συμπτώματα,

Β) μπορεί να επηρεάσει την οισοφαγική κινητικότητα και τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (βαλβίδας),

Γ) μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια σύσταση των μυών του στομάχου, να αυξήσει την πίεση σε αυτό και να ωθήσει το οξύ προς τα πάνω.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ΓΟΠΝ;

Η πλειοψηφία των ασθενών με παλινδρόμηση δεν θα έχει επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο σε όλους τους ασθενείς επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής τους.

Επηρεάζονται οι διατροφικές συνήθειες, η διάθεση, ο ύπνος, οι κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες καθώς και η επαγγελματική απόδοση όσων έχουν το πρόβλημα. Σε ένα ποσοστό ασθενών με παλινδρόμηση, που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να εμφανισθούν και σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Αιμορραγία. Εμφανίζεται σε ασθενείς με οισοφαγίτιδα είτε απότομα σαν έμετος με αίμα, είτε λίγο-λίγο σαν αναιμία.

Δυσφαγία, δηλαδή δυσκολία στην κατάποση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Στα πολύ προχωρημένα στάδια οισοφαγίτιδας, δημιουργείται στένωση του αυλού του οισοφάγου, που εμποδίζει τη δίοδο της τροφής προς το στομάχι.

Οισοφάγος Barrett. Ο συνεχής ερεθισμός από το οξύ και η συνεχής καταστροφή των κυττάρων του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την αντικατάσταση αυτών των κυττάρων από κύτταρα που αντέχουν στο οξύ, δηλαδή τη δημιουργία οισοφάγου Barrett. Η ιδιαίτερη σημασία του οισοφάγου Barrett είναι ότι έχει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου

Καρκίνος οισοφάγου. Μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι άτομα με χρόνια, μη θεραπευόμενη ΓΟΠΝ (ανεξάρτητα από ανάπτυξη οισοφάγου Barrett) είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Ποια απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ;

Τα άτομα που έχουν κάψιμο, ξινίλες ή αναγωγές τροφής και κανένα από τα συμπτώματα αυξημένου κινδύνου, μπορεί να εφαρμόζουν αρκετά απλά, καθημερινά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και διατροφής, ώστε να αποφεύγουν ή να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων τους.

Αναλυτικές οδηγίες: «Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και διατροφή»!

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η θεραπεία της ΓΟΠΝ;

Ο γιατρός που εξετάζει ένα άτομο με συμπτώματα ΓΟΠΝ κρίνει ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες να γίνουν πριν αρχίσει η θεραπεία. Συχνά η διάγνωση της ΓΟΠΝ στηρίζεται μόνο στα συμπτώματα και η θεραπεία ξεκινά χωρίς καμία πρόσθετη εξέταση. Όσο η ηλικία του ασθενούς μεγαλώνει, υπάρχουν συμπτώματα αυξημένου κινδύνου ή άλλα άτυπα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις. Η συνηθέστερη εξέταση που γίνεται σε άτομα με συμπτώματα παλινδρόμησης είναι η γαστροσκόπηση. Σε αυτή την εξέταση, ένας πολύ λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας κατεβαίνει από το στόμα στον οισοφάγο και στη συνέχεια στο στομάχι του εξεταζόμενου. Ο γιατρός παρατηρεί τυχόν βλάβες στον οισοφάγο ή στο στομάχι και έχει τη δυνατότητα να πάρει βιοψίες. Η γαστροσκόπηση είναι μία πολύ απλή, εντελώς ανώδυνη και ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση που διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία μπορεί να χρειασθεί να γίνουν και άλλες ειδικές εξετάσεις, όπως μέτρηση της οξύτητας του γαστρικού υγρού (pHμετρία στομάχου) και μελέτη της κινητικότητας του οισοφάγου (μανομετρία).

Παλινδρόμηση και θεραπεία: Τι θεραπεία χορηγείται σε άτομα με παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);

Σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που αντιμετωπίζουν πολύ αποτελεσματικά όλο το φάσμα βαρύτητας της παλινδρόμησης. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι συνήθως φάρμακα (χάπια ή κάψουλες), που ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι. Σπάνια, σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Η θεραπεία της παλινδρόμησης θεωρείται επιτυχημένη όταν ανακουφίζει πλήρως τον ασθενή από τα συμπτώματα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του και επουλώνει τυχόν οισοφαγίτιδα. Μακροχρόνιος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη των επιπλοκών.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνουν θεραπεία όσοι πάσχουν από παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν παλινδρόμηση παρουσιάζει υποτροπή των συμπτωμάτων πολύ γρήγορα μετά τη διακοπή της αρχικής φαρμακευτικής θεραπείας. Αυτό είναι αναμενόμενο, γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι, αλλά δεν διορθώνουν την αιτία της παλινδρόμησης υγρών του στομάχου στον οισοφάγο. Ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα αντιμετωπίζουν επιτυχώς την παλινδρόμηση με πιστή εφαρμογή των διαιτητικών οδηγιών. Οι περισσότεροι ασθενείς, όμως, έχουν ανάγκη από μακροχρόνια, συνεχή ή περιοδική, αντιμετώπιση. Η μακροχρόνια αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ μπορεί να ποικίλλει από τα απλά μέτρα περιορισμού της παλινδρόμησης, την περιστασιακή λήψη φαρμάκων, ή την καθημερινή λήψη διαφόρων σκευασμάτων, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή. Η χειρουργική λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελεί εναλλακτική επιλογή.

Μήπως έχω παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);

Αξιολογήστε μόνοι σας τα συμπτώματά σας απαντώντας με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις παρακάτω ερωτήσεις.

  1. Αισθάνεστε συχνά ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

α) κάψιμο που ξεκινά από το στομάχι και φτάνει πίσω από το στήθος ή ακόμα και στο λαιμό;

β) ξινά υγρά ή και φαγητό που ανεβαίνουν από το στομάχι στο στόμα;

γ) πόνο ή δυσφορία που ανεβαίνει από το στομάχι προς τα πάνω πίσω από το στήθος;

  1. Έχετε συχνά τα παραπάνω συμπτώματα μετά το φαγητό ή την κατανάλωση οινοπνεύματος;
  2. Αισθάνεστε τα παραπάνω συμπτώματα δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα;
  3. Σας προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα τα αντιόξινα;
  4. Παίρνετε συχνά φάρμακα για το κάψιμο, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ενόχληση;

Aν απαντήσετε ΝΑΙ σε δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε είναι

πιθανόν ότι έχετε παλινδρόμηση και πρέπει να επισκεφθείτε ένα γαστρεντερολόγο.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

Η παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα.

Η παλινδρόμηση είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι το κάψιμο πίσω από το στήθος και η ξινίλα.

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα συχνά ή έχετε συμπτώματα αυξημένου κινδύνου, επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα.

Η θεραπεία της παλινδρόμησης είναι αποτελεσματική και θα σας απαλλάξει πλήρως από τα συμπτώματα.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: Κλειστά

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γ. Λαμπράκη 207
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

Online Φόρμα Ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για επίσκεψη στο ιατρείο.

*Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.

Θεσσαλονικη - Ανατολικη Θεσσαλονικη
Τουμπα, Κωνσταντινοπολιτικα, Πυλαια

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γ. Λαμπράκη 207
(είσοδος Τσιαπάνου 36-38)
Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Δείτε στο Google Maps

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

TOP Call Now Button